Can Vinyals – Flaçà / Gironès

Valoració: Encara no hi ha vots.
espereu…

F O T O S


can-vinyals-flaca-090926_704

can-vinyals-flaca-090926_701

I T I N E R A R I 


Situació: A les afores de Flaçà, localitat i municipi de la comarca del Gironès (Girona).

Època: Segle XVI (Patrimoni.Gencat).

Estat: La torre, element preeminent de l’edificació, presenta un bon estat. Propietat privada. Hem aparcat al voral de la carretera general.

Altres noms:

Accés - Visitat el 26/09/2009:

Dins de Flaçà, circulant pel carrer Comerç, després de travessar un pas a nivell, girarem a la dreta per continuar per la carretera GI-6424, en sentit Sant Llorenç.

Entre els PK 1 i 2 d’aquesta carretera, després d’haver travessat un petit túnel (per dalt hi passa la via del tren), a mà dreta s’hi inicia un camí particular, una avinguda flanquejada amb plataners en un dels costats, que es dirigeix a una masia.

Al costat d’aquesta edificació hi ha una torre.

Localització: Coordenades a l’inici del camí privat: N 42 03 16.45 E 02 57 44.75 – Altitud: 34 m.

Altres: De la pàgina web de l’Ajuntament de Flaçà, ens complau extreure la següent informació:

" Can Vinyals

Can Vinyals és una casa pairal d'aspecte noble i senyorial que es troba als afores de la població, a poc més d'un quilòmetre del nucli antic i just al costat de la carretera que va a Sant Llorenç de les Arenes. Aquesta casa presenta diferents etapes constructives ben paleses, la més significativa de les quals és una gran torre circular construïda a finals del segle XIX que recorda les torres del castell de Peralada.

L'interior de la casa va ser restaurat per Bonaventura de Vinyals que fou assessorat per l'arquitecte modernista Rafel Masó i Valentí, l'impulsor de la luxosa urbanització de s'Agaró a Platja d'Aro. Al centre de la casa, a la planta baixa hi ha una capella dedicada a la Mare de Déu del Carme, construïda el 1718 per Josep de Vinyals i que Botet i Sisó qualifica de capella pública.

A la porta de la capella es pot llegir la següent inscripció:"EDO D·LGENTES MEDI/GO ET QUI MANE VI·GLANT AD MEINVENEN PROV 8 JOSPHEI VINYAS VEGUER ME FIERT FESIT DIE 20 MAY 1718" que vindria a dir: "Jo estimo els qui m'estimen i els que matinegin per buscar-me em trobaran. Llibre dels Proverbis, 8. Josep Vinyals Veguer em feu fer. Dia 20 de maig 1718".

 La família Vinyals fou de les més nobles de la contrada, rebé un privilegi de la noblesa de Carles V, fet que donà peu a la dita de "les noies de can Vinyals ennobleixen les pairals".

De la mateixa pàgina web de l’Ajuntament de Flaçà, i en relació amb Can Vinyals, ens complau extreure la següent informació, que clarifica la confusió existent (?) entre aquesta edificació i el castell de Flaçà:

" Sembla que a l'època medieval hi devia haver un castell. No se'n conserva cap estructura, si bé podem afirmar que es trobaria prop del nucli antic.

D'aquest castell només en conservem un document. És un document de venda de la jurisdicció del castell de Flaçà i de Sant Joan de Mollet a un tal Grau Macià, que portava la data d'u d'agost de 1392 (Francesc Monsalvatge, Colección diplomática del condado de Besalú, volum V). "

Finalment, encoratgem a l’amable lector d’aquesta pàgina, a seguir la invitació de l’Ajuntament d’aquesta localitat, a gaudir d’un bonic passeig pels carrers del casc antic.

" El nucli antic de Flaçà resta completament oblidat per la gent de la contrada i pels viatgers de pas. Aquests, acostumats a circular sempre pel carrer Comerç, el barri de la Bolla i l'estació de la RENFE, desconeixen que el primigeni nucli de Flaçà conservi encara una estructura del tot medieval que meravella a aquell que s'hi passegi durant una estona, i és que aquest nucli, sempre apartat de les vies de comunicacions, conserva un encant que val la pena no deixar-se perdre. "

Edificacions properes:

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:



Gironès : Veure en un mapa mé gran.