Can Savall de Planils – Corçà / Baix Empordà

I T I N E R A R I

Situació: A Planils, un veïnat de Cassà de Pelràs, entitat de població de Corçà, localitat i municipi del mateix nom, a la comarca del Baix Empordà (Girona).

Època:  Segle XV – Alguns elements (finestres), són gòtics -  (Patrimoni.Gencat). En la construcció d'aquesta edificació, es va fer servir pedra volcànica.

Restaurada / reconstruïda l'any 1989.

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat:  Bo. Habitada. Durant la visita vàrem tenir l'oportunitat de xerrar una mica amb una de les persones que hi viuen, la senyora Isabel, que molt amablement, ens va permetre fer les quatre fotografies que il·lustren aquest reportatge.

Accés – Visitat el 01/10/2016:

Punt d’inici: Circulant per la carretera C-66 (Flaçà / Corçà), i circulant en aquest sentit ( sud ), en un punt d'aquesta via, a tocar de la fita del PK nº 17, situat a 42 00 46.6 02 59 51.0, prenem una sortida a mà dreta indicada: Cassà de Pelràs / Planils, per on continuarem.

M A P A del recorregut. Distància aproximada: Uns 1.900 metres

Localització: N 41 59 52.0 E 02 59 35.5 - Altitud  92 m.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació - (Octubre 2016):

Can Savall és un casal de planta rectangular amb una torre a banda i banda.

Està construït en pedra volcànica sense escairar.

El cos central té teulada a dues aigües amb el carener paral·lel a la façana principal; a la planta baixa s'obre un gran arc rebaixat, al primerpis tres finestres i al segon una, totes elles amb la llinda i els brancals formats per grans carreus de pedra.

Una de les torres és de planta baixa i dos pisos amb la teulada a dues aigües que segueix el mateix sentit que la del cos central; una fina cornisa separa les dos plantes superiors.

L'altre torre està formada per planta baixa i tres pisos i està coronada per merlets; al primer pis s'obre una finestra coronella amb dos arcs trevolats i als dos pisos superiors s'obren dues finestres per nivell amb arc trevolat. També s'obren petites espitlleres.

Notícies històriques

Aquest casal a mitjans del segle XX es trobava en estat de ruïna però l 'any 1989 es van fer unes obres de restauració i reconstrucció.

• Desconeixem si aquesta edificació té algun tipus de relació amb el conegut General Savalls.