Can Mas Grau – Riudellots de la Selva / Selva

I T I N E R A R I

Situació: A Riudellots de la Selva, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Selva (Girona).

Època: Segle XVI - (Patrimoni.Gencat).

Estat: De lluny, presenta un bon aspecte. No hi vam arribar a tocar. És una propietat privada. Habitada.

Accés – Visitada: 25/02/2017.

Accedirem a aquest mas, a Riudellots de la Selva, des d'un punt situat a la confluència dels carrers que al mapa de Google s'identifiquen amb els nom de Pineda i avinguda dels Països Catalans, (41 53 53.0 02 48 10.6) on hi ha una sortida d'aquesta avinguda, que aboca cap a un camí de terra, que accedeix directament al Mas Grau, situat a uns cent cinquanta metres de distància i perfectament visible des d'aquesta situació.

M A P A de localització d’aquesta edificació

“ Descripció

Can Masgrau es troba prop de l’urbanització Mas Joals, al nord del nucli urbà, prop del cementiri. Es veu des de la carretera que porta al polígon industrial.

Es tracta d’una masia fortificada de dues plantes amb vessants a laterals i cornisa catalana.

La porta principal és adovellada amb arc de mig punt i es troba flanquejada per dos contraforts, també arrebossats i pintats com la façana. Les finestres són envoltades amb pedra, ampit motllurat i d’arc conopial.

El voltant de la casa està pavimentat amb una vorera de pedra rejuntada i jardineres amb força vegetació, hi ha una parra que ocupa gran part de la façana.

L’edifici té dependències adossades a cada costat, a la dreta hi ha un cos més baix que correspon al garatge, amb una porta de fusta i planxa que té els brancals de pedra i la llinda és de fusta.

Però el més destacable és a la part esquerra de l’edifici, adossada a la masia, hi ha una torre de defensa de planta quadrada amb cinc pisos. Les obertures són quadrangulars, de diverses mides i envoltades amb pedra monolítica, també es conserven les espitlleres de defensa. Aquesta torre està coberta a quatre aigües, el parament és arrebossat i pintat igual que la casa i els angles són de carreus vistos.

Des de la carretera es poden veure les façanes posteriors, que a diferència de la principal, el parament és de maçonaria vista, sense arrebossar. Les obertures aquí són rectangulars, envoltades amb pedra.

Hi ha altres dependències modernes que completen el conjunt arquitectònic de Can Masgrau.

Notícies històriques

Can Masgrau va ser venut l’any 1845, després que el seu propietari, Jaume Masgrau, hagués estat declarat “carlí infident” el 1837.”