Campanar de l’església parroquial de Sant Menna – Sentmenat / Vallès Occidental

I T I N E R A R I

Situació: A la part sud de Sentmenat, població i municipi del mateix nom, a la comarca del Vallès Occidental (Barcelona).

Estat: Presenta un magnífic aspecte, i a més, encara està en us, tot i que ara les campanades son accionades electrònicament. No és accessible lliurament. Hem aparcat als voltants.

Entre el Passeig de l’església i la Plaça de Baix.

Campanar romànic de planta quadrada datat al segle XII, encara en ús.

Té dos pisos i presenta murs d'aparell de carreus. Al primer pis, la finestra és d'arc de mig punt i al segon, les finestres són geminades i la teulada amb quatre aiguavessos.

Està restaurat i antigament, la creu que el coronava era de pedra però en l'actualitat, hi ha una de ferro.

Notícies històriques

El campanar de l'antiga església de Sant Menna, és l'únic testimoni de la desapareguda església antiga que es va esfondrar al segle XVIII (1745).

La tipologia del campanar permet situar la seva construcció cap a finals del segle XI o principis del segle XII. Sembla que l'obra va ser construïda sobre l' absis d'un edifici preromànic (segles IX-X).

• A tocar mateix del campanar hi ha l’església parroquial de Sant Menna, del segle XVIII.

• De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Març 2015):

“ Descripció

Església de planta basilical que manté la seva tipologia estructural en quant a les distribucions actuals, amb la nau central més ampla i alta que les laterals.

El seu frontis de murs estucats està bastant deteriorat i les diferents reformes, han afectat l'entrada principal i la part superior.

L'aspecte dels laterals deixa entreveure, en el mur de la planta superior (nau central) uns contraforts i unes obertures intercalades que descansen en l' inici de la teulada, a un sol aiguavés i que cobreix la nau lateral.

Pràcticament podria semblar una arquitectura cega, degut a les poques entrades de llum que en general, té actualment el conjunt arquitectònic.

La teulada que cobreix la nau central és a dos aiguavessos. El frontis està coronat per un petit campanar d'espadanya.

Notícies històriques

La dedicació a Sant Menna la confirmen pergamins dels anys 983-992 que consignen la forma llatinitzada "Sancti Miniatti", de la qual deriva el nom de la vila.

L'església actual està separada del lloc on hi havia estat l'antiga per una placeta i va ser bastida l'any 1744, si bé l' absis no va ser edificat fins a la primera meitat del segle XX.

Dins l'església, hi ha una pica baptismal gòtica procedent possiblement de l'església anterior. La dedicació del temple va tenir lloc el dia 11 de febrer de 1745.”