Antiga església parroquial de Santa Maria – Breda / Selva

Situació: A Breda, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Selva – Girona.

Estat: Bo. No és accessible lliurament. Hem aparcat als voltants. Actualment hostatja les dependències de l'Ajuntament de Breda i és la seu del Museu Josep Aragay.

Accés – Visitada: 09/09/2016:

La trobarem a la Plaça de la Vila. Al costat hi ha el Monestir de Sant Salvador.

Durant el recorregut pels carrers del poble, hem anat trobant indicacions.

Altres: De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Setembre  2016):

“Descripció

Antiga església parroquial de Breda situada al nucli urbà, a la Plaça de la Vila, reconvertida en seu de l'Ajuntament i del Museu Josep Aragay.

L'edifici conserva de l'antiga església part de la nau i l'absis semicircular, on actualment hi ha l'espai expositiu del museu.

El temple romànic era d'una sola nau, amb la volta apuntada, a la qual se li adossaren dues capelles laterals, a a banda i banda, amb volta de creueria.

La volta de quart d'esfera de l'absis conserva unes pintures romàniques.

A l'exterior, és visible la finestra central de doble esqueixada i el fris d'arcuacions de tipus llombard.

Adossat al costat de migdia de l'edifici hi ha el campanar vuitavat del segle XVIII, format per dos cossos, amb obertures d'arc apuntat.

Quan l'edifici es convertí en seu de l'Ajuntament s'afegiren dues plantes sobre la nau de l'església, de manera que l'edifici presenta actualment una estructura de planta baixa i dos pisos.

A la façana, trobem la porta d'entrada al centre, en arc rebaixat, i sobre aquesta, al primer pis, un balcó. Al segon pis, dos grans finestrals que continuen a la façana lateral esquerra.

Notícies històriques

En aquest lloc ja hi havia una església, construïda entre el 870 i el 1038.

D'aquesta no se'n conserva res ja que la part més antiga de l'edifici actual és l'absis, del segle XII com també les pintures murals que es conserven a la volta.

L'any 1162 el bisbe de Girona Guillem, confirmà el lligam d'aquesta església al monestir de Sant Salvador. Aquesta relació comportà algunes disputes entre monjos i rectors.

L'actual campanar es començà a construir el 1790 gràcies al rector Agustí i Coll, donat que l'original estava en molt mal estat de conservació.

L'església te dues campanes. La petita, que dóna els quarts data del 1771 i la gran del 1631.

La sagristia, del segle XVIII, fou enderrocada en una restauració el 1961.

Durant els segles XIX i XX l'edifici ha tingut diversos usos que han modificat molt la seva estructura com per exemple la construcció de dues plantes sobre les naus o l'obertura de l'absis.

Després de la Desamortització el 1835 l'edifici passà a ser la seu de l'ajuntament del poble. També va servir d'escola, seu d'una entitat bancària i el 1974, la zona del presbiteri, s'habilità com a seu del Museu Josep Aragay. “