Antiga església-hospital de Sant Antoni – Conesa / Conca de Barberà

I T I N E R A R I

Situació: A Conesa, població i municipi del mateix nom, a la comarca de la Conca de Barberà (Tarragona).

Època: Segle XIV – Gòtic -  (Patrimoni.Gencat).

Estat: Restes. Lliurament accessible.

Altres noms

Accés - Visitada el 12/06/2015:

Està situada al davant mateix del Portal de Sant Antoni. A la vegada aquest portal està situat al davant de la Font Vella.(Es poden veure imatges d'aquestes edificacions a la nostra pàgina de l’església parroquial de Santa Maria de Conesa.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Juny 2015):

“ Descripció

El 1397 es construí fora muralla i davant el portal Reial, a l'altra banda del petit rieral, la capella hospital de Sant Antoni de Pàdua.

En una pedra de la façana, a l'esquerra i a un metre del terra, es conserven les restes de la inscripció "IOANI 1397/ ME INSIPIT".

Actualment es conserva únicament el mur perimetral i l'arc d'entrada amb dovelles acanalades a l'interior de l'arc i amb una decoració exterior a partir de carreus situats transversalment.

Fins l'any 1930 es conservà tota la façana.”

• Per complementar i/o contrastar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de l’Ajuntament de Conesa, el següent text (Juny  2015):

“ Ja fa uns quants anys una colla de voluntaris van buidar les escombraries que omplien l’interior, acumulades durant molts anys.

S’endreçà el terra i és reforçà la façana.

No ha estat aquesta la primera actuació, doncs fins fa poc es creia aixecada el 1397, però en un estudi recent es trobà documentada el 1297 i no com a data de construcció.

Possiblement la data escrita en la pedra d’entrada sigui d’una segona restauració.

Inicialment aixecat com a església, es creu que podria ser utilitzat com a hospital, fora muralla, en èpoques de pestes i malalties contagioses.”

Edifici d'una única nau amb capçalera plana. Se'n conserven només les parets exteriors.

La façana està realitzada a base de carreus, mentre que a la resta de l'edifici hi predomina el paredat ordinari rejuntat amb morter de calç.

A la façana hi destaca la porta d'accés. Es tracta d'una porta adovellada rematada amb un arc de mig punt. El ronyó de l'arc està decorat amb motius geomètrics. Les impostes estan també decorades amb caps de persones.

Al seu interior es poden veure encara dues arrencades de pilastres.

Ressenya històrica:

Era l'església de l'antic hospital, petit edifici que feia d'hostal de peregrins, la construcció del qual va iniciar-se vers el 1387. Aquesta data fa pensar que la portada que queda en peu sigui procedent d'una construcció anterior.”