Antiga Abadia del Codony – Perafort / Tarragonès

Situació: En terrenys de Perafort, població i municipi de la comarca del Tarragonès (Tarragona).

Època: Segle XIV - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Ruïnes. Lliurament accessible. Està a tocar d'una important zona industrial.

Contrasta la senzillesa d'aquestes restes i les seves reduïdes dimensions, amb el gegantisme de les modernes instal·lacions d'una industria del segle XX amb les que comparteix veïnat.

0 - Ens trobem a la part inicial de l'itinerari de la descoberta d'aquesta edificació.

Circulant en sentit sud per la carretera N-240 (Montblanc / Valls / Tarragona) , en un lloc situat a 41 10 22.5 01 14 22.8,  a tocar de la fita del PK nº 6 d'aquesta via,  prenem una sortida a mà dreta, sense cap indicació, que accedeix a un camí de terra, per on continuarem.

1 Poc més endavant, a 41 10 24.2 01 14 18.5 trobem una desviació. Seguim per l'esquerra.

2 -  A 41 10 23.3 01 14 16.5 creuem una línia de ferrocarril mitjançat un pont.

3 A la sortida del pont 41 10 23.8 01 14 14.4 continuem pel camí de la dreta.  Ens acompanyaran una estoneta, per aquest mateix cantó, les vies del tren. Passarem per davant del Mas Blanquet, que presenta mostres d'haver estat “okupat”, i que deixarem a l'esquerra.

4 A 41 10 28.6 01 14 16.9 trobarem una desviació. Seguirem per l'esquerra, en baixada.

5 A 41 10 28.8 01 14 15.3 trobem una desviació, continuem per la dreta, en baixada.

6 A 41 10 35.1 01 14 15.1, arribem a la llera del Torrent del Bogatell (Denominació segons el mapa de Google Maps). En aquest lloc hem determinat aparcar el cotxe i continuar el camí a peu. No tant pel caudal d’aigua que avui baixava (força minso), si més no, per la (remota ...?) possibilitat de quedar atrapats al bell mig del llit del torrent.

Des del començament del recorregut (0) fins aquí, hem recorregut uns 600 metres.

Hem travessat el riu saltironant per les pedres, i a peu sec, hem continuat per l'esquerra.

7 A 41 10 36 01 14 13.9, hi ha una triple desviació. Tornem a girar a mà esquerra, ara en pujada.

8 Finalment, a 41 10 36 01 14 12.5 arribem a les acaballes del nostre recorregut. Envoltada d'oliveres, ja veurem el nostre objectiu.

• Una pista que ajudarà en la localització d'aquesta edificació: Els cables d'una línia d'alta tensió, passen per sobre mateix d'aquestes pedres.

• De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2015):

“ Descripció

Petita construcció, mig derruïda, popularment anomenada abadia i que segurament que és l'únic testimoni de l'església, l'abadia i el fossar primitius, i de l'antic poble del Codony.

Aquest terme, que pertanyia a l'antic territori del Codony, sembla que comprenia les terres entre el Francolí i la partida de "El Comellar", limitant al sud pel Mas Blanc i el Mas Jurat i al nord per l'emplaçament de l'actual església de Perafort.

L'església del Codony antic va iniciar-se el 1303 sota la direcció del picapedrer de la Selva de Camp, Joan Andreu, i va estar en funcionament fins el 1726. L'any següent és decidí traslladar-la a l'actual emplaçament.

Sembla ser que les condicions sanitàries del primitiu emplaçament eren deficients, cosa que potser provocà el trasllat progressiu, des del segle XV, dels habitats de l'antic codony cap al sector sud de l'actual poble de Perafort, formant el nou nucli de codony -sector sud de l'actual poble de Perafort-.

De la primitiva església del Codony procedien retaules i imatges gòtiques traslladades a la nova església i desaparegudes el 1936.

Notícies històriques

Arran de la repoblació de Tarragona, bona part de les terres del Codony quedaren sota el domini de Guillem de Claramunt, que hi va fer una sèrie d'establiments -cap el 1137- (part dels quals els donà en feu als monjos de Valldaura o de Santes Creus) juntament amb d'altres Senyors: els Cardona, els Cervera, als Aguiló de Tarragona i l'arquebisbe d'aquesta ciutat.

Això va ser fins que aquest darrer, en nom seu, n'encarregarà la direcció a diversos castlans.

El Codony era, a més de considerat un dels llocs de les Faldes de Tarragona, ciutat a la qual havien de pagar contribució, però que al seu torn els donava protecció, en cas de guerra o de perill.

Les poblacions sorgides arran d'aquests establiments -algunes de les quals perduren com a nuclis i d'altres han desaparegut- s'organitzaren individualment amb les seves respectives batllies i consells locals.

Totes, però, han conservat un lligam comú: en un primer moment, l'església de Sant Joan del Concili i, després, la de Sant Pere del Codony, de la qual depenien el mateix Codony, les Franqueses, Puigdelfí i Perafort (d'"aquest costat del riu"); la Pobla, la Camareria i la Quadra de Baró (de l'"altre costat de riu"), i, no tan directament, la Secuita, Vistabella i Tapioles.”

• Com es diu anteriorment, aquestes restes són “... l'únic testimoni de l'església, l'abadia i el fossar primitius, i de l'antic poble del Codony.”

A efectes de classificació a les nostres pàgines, ho fem amb l'etiqueta “d’Església”.

• Com recomanem arribar-hi: Quasi com moltes vegades diem, amb un vehicle 4x4, evidentment. Però si aixó no és possible, tampoc és pot descartar l'ús d'un vehicle de turisme. D'on sembla que no passarem, en aquest darrer cas és del lloc on cal travessar el llit del torrent.
  • Tant mateix cal valorar les possibilitats, segons l'estat del terreny, tenint en compte també les condicions climatològiques, i/o els seus efectes.
  • De totes maneres el recorregut a peu, des del pont, no és gaire llarg.