Castell d’Espases – Esparreguera / Baix Llobregat

Valoració: 4 vots.
espereu…

F O T O S


Atenció, I M P O R T A N T 

Problemes de transcripció de dades ens fan dubtar sobre la fiabilitat d'aquestes dades que exposem ... Cal prendre-les amb precaució ...  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A mig camí, veiem així el nostre objectiu, a dalt de tot del cim.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dues vistes de les minses restes de la torre del castell.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sant Salvador de les Espases, antiga capella del castell.

I T I N E R A R I


Situació: Al costat de l'ermita de Sant Salvador de les Espases, municipi d'Esparreguera – Baix Llobregat (Barcelona).

Època: Segle X - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Ruines.

Altres noms:

Accés - Visitat el 24/11/2007:

Hi ha diferents itineraris per accedir-hi. El que avui hem investigat, comença a la carretera C-55  (Martorell – Manresa). A uns 2 km. de la sortida d'Olesa, hem d'agafar un trencall a la dreta que accedeix a l'abandonat balneari de LA PUDA. Sense arribar-hi, també a la dreta, veurem un cartell de senderisme que assenyala el començament de la ruta.

Aquí mateix hem aparcat còmodament el vehicle: N 41 34 44.5 E 01 53 03.5.

Val a dir que aquest camí pot presentar algunes dificultats per a gent poc acostumada a anar per la muntanya. Cal tenir-ho en compte.

Hi ha una forta pendent al principi, per tal de guanyar alçada per poder passar per sobre d’un túnel del tren (FFGG). Després hem travessat dues vegades el torrent.

El nostre objectiu ha estat visible ben aviat i durant bona part del recorregut.

Tot i que no hem tingut cap dificultat per seguir el sender, a partir de la meitat de la caminada i fins a tocar de l'ermita, es transforma en una pendent rocallosa. Diverses fites ajuden a identificar el camí en aquest tram.

Arribats a l'ermita (413 m), trobarem a més, un refugi d’accés lliure, amb taules i llar de foc. Al fons, una porta de ferro permet l'accés a la zona més alta del turó, on hi ha les úniques i minses restes del castell, la base d’una torre circular.

Localització: N 41 34 44.4 E 01 53 03.4

Altres: De la pàgina web de la Generalitat de Catalunya,* ens complau extreure la següent informació: 

Descripció

El castell de les Espases és situat sobre el congost del Cairat, a l'esquerra del riu, dalt d'una aresta espadada transversal al Llobregat.

Queden, però, tant sols uns pocs vestigis al capdamunt de la roca més alta: una paret que ressegueix el seu perfil superior i part d'una mitja torre o bestorre a llevant.

Són construïdes amb petits carreus o llambordes travats amb morter, molt abundant en un conglomerat que s'adhereix als sortints i prominències de la roca.

Probablement daten dels primers temps del castell, no més tard del segle X.

La capella de Sant Salvador de les Espases té una estructura que ens indica que, malgrat es devia aixecar en època gòtica, respón a una reforma del segle XVI.

Està situada a ponent, en un lloc a redós, i conserva en la paret de migdia restes d'un paredat romànic de grans carreus que deu correspondre també a l'obra del castell de les Espases i que es podria datar cap el segle XII.

Té una sola nau, de volta baixa, i l'absis quadrangular.

Notícies històriques

El castell fou venut pel comte Borrell al seu fidel Guillem, de l'estirp dels Gurb-Queralt, en una data que s'hauria de situar a partir de 966 i abans del 985.

El comte i la seva muller Letgarda vengueren també a Guillem el castell d'Esparreguera, amb el qual formarà una mateixa senyoria.

El setembre del 985, Guillem, que havia acudit a la defensa de Barcelona on la seva muller fou presonera per Almansor, donà a la seu de Vic els seus castells de les Espases i d'Esparreguera.

Mort Guillem, el 933, el bisbe Arnulf amb la seva canònica bescanvià amb Sendred de Gurb els castells de les Espases i d'Esparreguera per l'alou de Sant Boi de Lluçanès.

En endavant els Gurb-Queralt serien senyors de les Espases i d'Esparreguera, fins que a la fi del segle XII pervingué als Cardona, que hi tingueren com a feudatari Ramon de Guàrdia i posteriorment el seu fill, Guillem de Claramunt.

Al començament del segle XIV els castells foren venuts i anaren a parar a diverses mans fins que el 1351 els adquirí el monestir de Santa Maria de Montserrat, que en conservà la senyoria fins el 1836.

L'església de Sant Salvador no es documentada fins al segle XIV.

Va ser reformada al segle XVI.

L'any 1924 va ser restaurada i es tornà a restaurar l'any 1985.

Una llegenda vincula aquest castell a una batalla que hi hauria lliurat el comte de Barcelona Ramon Borrell, l'any 1003, contra els sarraïns: per ajudar al comte, Déu va enviar des del cel una pluja d'espases.

En realitat, el toponímic de les espases prové pel terreny accidentat on es troba el castell.


*Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya


Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina. 

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació



Baix Llobregat : Veure en un mapa més gran.

A L T R E S


Tot i que el dia no acompanyava gens (les fotografies no han sortir gaire lluïdes ...) , vegi's una mostra dels bonics paisatges que ens han acompanyat durant el passeig.