Castell de Cava / Alt Urgell

Valoració: 1 vot.
espereu…

F O T O S



I T I N E R A R I 


Situació: A tocar de les cases de Cava, municipi de l’Alt Urgell (Lleida).

Època: Segles XI – XII – (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Pràcticament desaparegut, sols resta un petit llenç de paret. Lliurament accessible.

Formidables vistes de la Serra del Cadí.

Altres noms: La cadira del senyor – (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitat el 12/06/2011:

Procedents de Puigcerdà i circulant per la carretera N-260 en sentit La Seu d'Urgell, entre els PK 215/216, abandonem aquest vial per un trencall a mà esquerra (N 42 21 41.94 E 01 35 13.38) , on hi ha quatre cases conegudes com el Pont d’Arsèguel.

Continuarem llavors circulant per la carretera LV-4052 que passant pel poble d'Arsèguel, ens conduirà finalment al llogaret de Cava.

Tal com hem arribat al poble, hem aparcat de cara a la paret, en una petita placeta (42 19 29.75 01 36 19.49). L'església ens queda darrera nostre, a la dreta.

A l'esquerra hi ha un curt carreró per on continuem, a peu.

Les restes del castell es suposa que deuen d'estar en el turó que hi ha situat ara davant mateix nostre.

Un petit cartell de senderisme ens informa per on ens cal continuar, per un ampli camí de terra, en direcció al veïnat de Cal Pubill i el Querforadat.

Al cap de ben pocs metres abandonem aquest camí i seguim intuïtivament un petit e imprecís corriol que s'enfila decididament cap a la dreta, fins coronar el cim del turó citat anteriorment, que domina les cases del poble, situades als seus peus.

Al cim, estretet i relativament pla no hi ha ni rastre de qualsevol construcció. Una pedra de respectables dimensions pot ser la que li doni el nom, de cadira del senyor, tal i com també es conegut aquest lloc.


N O V E T A T 

En data 27/09/2013 rebem un@mail d'un amable lector, en Joan Gispert, actual alcalde de l'Ajuntament de Cava, que ens facilita la següent informació:

" En referència al castell de Cava, remarcar que la pedra que es veu a la foto
del vostre web no és la Cadira del Senyor. La Cadira es troba en una feixa a
nivell inferior, de difícil accés, i no es veu des de dalt del turó."

Agraïm molt sincerament aquesta informació.


Després, al baixar i envoltant una mica el turó, abans de tornar al poble, si que és perfectament visible un petit pany de paret, que suposem deuen ser les minses restes de l'antiga edificació.

Localització: N 42 19 29.89 E 01 36 25.34 - Altitud: 1.329 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, (Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya), ens complau extreure la següent informació (Setembre 2013):

" Descripció

Situat sobre un petit turó damunt el poble de Cava, a més de 1300 m d'altitud.

Es poden veure restes del parament del Castell de Cava, són dos fragments de mur, un dels quals fa angle a la part que mira al Nord i just al límit del cingle que cau sobre el mateix poble.

Els paraments no fan més de 8 m en total i presenten un aparell que, en la paret externa, és format per unes fileres de pedra ben tallades.

Aquestes filades de pedra tallada són les úniques restes de l'antic castell.

Notícies històriques

Castellet termenat. Documentat el 1277.

En el testament que el gener del 1277 atorgà Galceran III de Pinós, s'hi expressa la deixa al fill Galceran del que "ego habeo et habere debeo et predecessores mei habuerunt et habere debuerunt in castro Sancti Martini dez Castel, et in castro de Cava, et in castro de Nansovel…" el 1831, Cava tenia 75 ànimes i era de senyoriu de Tomàs Dòria, d'Arfa."


  • Per complementar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de l'Ajuntament de Cava el següent text (Setembre 2013):

" Situació: 

Les restes del castell de Cava estan ubicades sobre un petit turó, anomenat roc del Castell, damunt mateix del poble.

Context històric: 

Situat dins el comtat de Cerdanya, d'aquest castell se'n tenen poques notícies històriques i no és fins el 1277 que apareix documentat en el testament de Galceran III de Pinós un castro Cava entre els seus béns.

La senyoria del dit castell anava lligada a la del castell proper de Sant Cristòfol, a la mateixa vall de Cava.

Hi continuà el domini dels Santmarti fins a mitjans del segle XVII, a qui succeïren els genovesos Brea d'Alassio l'any 1644.

Per un capbreu del segle XVIII se sap que va ser destruït pels miquelets el 1712.

Descripció: 

Encara es poden veure restes del parament, concretament dos fragments de mur, un dels quals fa cantonada just al límit del cingle.

Aquests paraments no fan més de 8 m en total i presenten un aparell que, en la paret externa, és format per unes fileres de pedres ben tallades.

A un nivell més baix, en una feixa a la banda sud, hi ha la pedra anomenada Cadira del Senyor, on la tradició diu que el baró parava el sol a l'hivern."


  • A Cava hi veurem aquesta bonica església:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Església parroquial de Sant Climent de Cava



Edificacions properesVeure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:


Alt Urgell : Veure en un mapa més gran.