Castell de Balsareny / Bages

Valoració: 9 vots.
espereu…

F O T O S


castell-de-balsareny-070430_05

Vistes del Bages des del castell.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

castell-de-balsareny-070430_503

castell-de-balsareny-080927_501

castell-de-balsareny-080927_502

castell-de-balsareny-080927_505


Galeria de fotografies del castell de Balsareny, des de diferents perspectives:


I T I N E R A R I


Situació: A les afores de Balsareny, població de la comarca del Bages (Barcelona).

Època: Segle XIV - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat)

Estat: Molt ben conservat. Visitable. Aparcament.

Altres noms:

Accés - Visitat el 09/02/2006 - 30/04/2007 i 27/09/2008:

Senzill de localitzar. A l'arribar a la població trobarem cartells indicatius de la direcció a seguir per arribar al castell.

Localització: N 41 52 14 E 01 52 53 - Altres: 440 m.

Altres:

  • De la pàgina web de Pat.mapa, ens complau extreure la següent informació (Desembre 2013):

"Descripció

El castell de Balsareny es troba situat dalt d'un turó de 420 m d'altitud, a la riba dreta del Llobregat.

Es tracta d'una construcció gòtica del segle XIV que respon al tipus de palau fortificat, amb un gran edifici de planta pentagonal amb pati interior coronat amb merlets. Al voltant del pati hi ha diverses dependències: el celler, la cisterna, les quadres, la masmorra...

Unes escales descobertes d'un sol tram situades a l'angle nord- occidental porten a la planta superior, on es troben les cambres, els salons i la cuina.

A sobre d'aquesta planta hi ha el camí de ronda protegit per merlets amb sageteres. A la teulada hi ha la canalització d'aigües feta amb canonades de pedra per les que l'aigua transcorre fins a la cisterna situada al subsòl del pati.

Diversos autors assenyalen la presència d'alguns vestigis romànics al castell (part inferior del mur de tramuntana, arcs del primer pis del pati d'armes, fragments de les muralles), si bé és difícil precisar la data de construcció d'aquests i podrien molt bé haver-se construït en època gòtica.

Durant la Guerra Carlina (1837) el castell fou envoltat per una muralla exterior amb bestorres rodones als angles.

Crugies: El pati central, planta rectangular amb arcs a les seves dues ales, als voltants i al fons, tots de mig punt. Els del pis inferior són d'arrencada baixa i potser d'època romànica; els del pis superior, més esvelts, ben aparellats i amb impostes llises a les arrencades, són molt més tardans, potser ja del segle XVI.

S'arriba a la planta noble per una escala descoberta i d'un sol tram a l'esquerra de l'entrada. A l'altre costat hi ha un pou senzill sobre la indispensable cisterna. Aquest pati determina les quatre crugies en què es distribueixen les dependències de la casa. A la planta baixa s'aprecien arcs apuntats transversals, molt poc distants entre si, que devien sostenir sostres de bigues substituïdes modernament per voltes de rajoleta. Els sostres dels salons de la planta principal eren enteixinats (Ll. Monreal i M. de Riquer).

Església de Santa Maria: Situada a escassa distància del cos principal del castell i a l'extrem sud del cim del tossa, és un edifici d'una sola nau amb absis semicircular llis a llevant.

Al mur de migdia i actualment apiada es troba la porta original, d'arc de mig punt ressaltat per un altre arc en degradació i rematat per una arquivolta. La porta actual d'accés es troba al cantó de ponent. A sobre hi ha una finestra de doble esqueixada.

La façana de ponent culmina amb un campanar d'espadanya. Al centre de l'absis s'obre una finestra de doble esqueixada ornamentada amb una senzilla arquivolta dovellada. Al mur de la cara nord hi ha la sagristia i una capella de planta quadrada coberta per una cúpula. L'església és coberta amb volta de canó apuntada. L'aparell és de carreus petits i regulars units amb calç. Aquesta església presenta les característiques d'una petita capella senyorial i destinada als senyors del castell. És d'un romànic avançat, de mitjans del segle XII. Estigué dedicada als sants Iscle i Victòria. Ha estat restaurada modernament per la Diputació De Barcelona.

Notícies històriques

El castell apareix esmentat l'any 951.

En antics documents d'època carolíngia procedents del monestir de Sant Benet de Bages. En un document del 962 i en un altre de 990 se'l menciona com a Castrum Balciarenno.

El castell va lligat a la història del llinatge dels Balsareny; el primer personatge que coneixem amb aquest cognom és Guifred, que comprà al 1009 unes cases al poble de Balsareny. En Ramon Berenguer I, comte de Barcelona, infeudà el castell Bernat i Miró Riculf, membres de la família Balsareny al 1063; ara bé, els descendents no sembla que seguissin amb la possessió del castell. Entre 1143 i 1281 hi ha una família que s'anomena de Balsareny o de Vilallonga. Al 1281 en Ramon de Peguera comprà el terme del castell. Al segle XVI per diversos enllaços matrimonials passà als Oliver, als Corbera, als de Martin i als Alòs.

L'any 1833 el castell patí un incendi (no pas fortuït) a conseqüència del qual en resultà bastant malmès. El 1888 començà la restauració del castell, sota el patrocini de J.J. d'Alós i de Martin.

Ja en la dècada de 1950 en Lluís d'Alós promogué més obres de reforma. Cal afegir la tasca del grup local "Amics dels castells", fundat per Llorenç Planes al 1959.

Església de Santa Maria: El temple és obra del segle XII, amb reconstruccions de la façana del segle XIII. a finals del segle XVI i principis del XVII s'amplià amb una sagristia i una capella barroca, coberta amb cúpula, sens dubte per a convertir-la en un panteó familiar, ja que s'hi va col·locar una tomba en la qual, segons una inscripció tardana, hi ha les restes d'un Martín "primus dominus castri baroniae de Balcereni" (Montreal-De Riquer)."


  • Per complementar la informació anterior, ens complau extreure de la pàgina web de l'Enciclopèdia Catalana,  la següent informació (Desembre 2013):

"L'edifici és obra gòtica del segle XIV.

La seva fesomia arquitectònica és més de palau que no pas de fortalesa, construcció massissa, de planta pentagonal, amb els únics detalls decoratius dels elegants finestrals de traça gòtica i la corona de merlets que enronda la part alta de les façanes.

L'interior, centrat per un pati amb escala descoberta i galeria de tradició gòtica, és decorat per multitud d'obres d'art antic.

Existent ja a mitjan segle X (i explícitament documentat l'any 990, en una butlla del papa Joan XV adreçada al monestir empordanès de Sant Pere de Rodes ), ha arribat als nostres dies a través de diverses vicissituds i reconstruccions.

Sembla que no queda res de l'obra més primitiva, però sí del recinte exterior de muralla amb torres cilíndriques, probablement del segle XIII.

A la petita esplanada del costat de migdia, la capella de la Mare de Déu del Castell recorda l'antiquíssima església de Sant Iscle i Santa Victòria. 

 El temple actual és una obra romànica, del segle XII.
 
El camí que des de Balsareny mena a l'ermita és flanquejat per uns pedrons devocionals."

Edificacions properes: Veure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:



Bages : Veure en un mapa més gran.