Torre de defensa de Can Planes – Sitges / Garraf

Valoració: 3 vots.
espereu…

 F O T O S


torre-de-defensa-de-can-planes-101210_502

 I T I N E R A R I


Situació: Al massís del Garraf, en terrenys del terme municipal de Sitges (El Garraf) – Barcelona.

Època: El lloc està documentat des del segle XIII.

Estat: Malmesa. Finca de propietat particular, avui en dia deshabitada. Sembla que s’utilitza per guardar-hi estris per treballar els camps dels voltants. La torre és accessible lliurament, però cal assumir que està situada dins d’una propietat privada.

Altres noms:

Accés - Visitada el 10/12/2010:

Donat que aquesta construcció es localitza en un indret del massís del Garraf on també hi trobarem les torres de defensa de Can Amell i de Campdàsens, descriurem  de manera conjunta l’itinerari que ens permetrà la descoberta d’aquestes tres edificacions.

L’itinerari proposat és el següent:

Procedents de Castelldefels i circulant per la carretera C-31 (Carretera de les costes del Garraf) en sentit Sitges, arribats a Vallcarca, prendrem una desviació a mà esquerra  (N 41 14 27 E  01 51 47), que ens permetrà creuar per sota la C-31, per un túnel, a l’altra banda del qual, ens quedaran a la dreta les instal·lacions de la fàbrica de ciment.

A continuació trobarem una rotonda on prendrem la primera sortida indicada per anar a Campdàsens. Tot seguit tornarem a trobar una altra desviació, on continuarem per la dreta ( 41 14 35  01 51 35 -  Aquí sols hi ha un cartell que assenyala per anar a Áridos Uniland, SA). Passarem ara per sota de l’Autopista C-32.

A les coordinades 41 14 59 01 51 53 trobarem una discreta desviació a la dreta, per on continuarem, indicada amb un petit cartell per anar a Campdàsens. Tot seguit tornarem a traspassar de nou l’autopista C-32, ara per un túnel (41 14 58 01 51 57) i a l’altra banda ja ens trobarem circulant per una carretereta que enfilant-se, ens conduirà sense dificultat fins a la torre de Can Amell.

Inicialment aquest proper recorregut discorre per una carretera força estreta on no hi caben dos vehicles a l’hora. De tant en tant hi ha racons al costat muntanya, que faciliten l’encreuament dels cotxes. Com a nota positiva cal dir que fins arribar a la planura superior, el recorregut transcorre per carreteres asfaltades.

A partir de la citada planura, l’itinerari discorre per camins de terra, a dia d’avui perfectament transitables i que amb comoditat ens permetran arribar primer a la torre de Can Amell ( 41 15 03 01 52 32), i després a Campdàsens (41 15 37 01 52 43).

 Una vegada sobrepassada aquesta darrere casa,  al cap d’una estona de circular per una carretereta a vegades encimentada i més sovint de terra, trobarem una cruïlla( 41 16 01 01 53 08): Al davant hi ha la masia de Can Lluçà. Continuarem per l’esquerra.

Finalment, a l’arribar a les coordinades 41 16 07 01 52 24 trobarem un trencall a mà dreta, sense cap indicació,  pel qual accedirem al pati de la masia. A dia d’avui hi ha una cadena a terra que no barra el pas als vehicles, motiu pel qual hem aparcat davant mateix de l’edificació.

Localització: de la torre de Can Planes: N 41 16 09 E 01 52 22. Altitud: 277 m.

Distàncies orientatives:

Can Amell – Campdàsens  : 1,1 km.

Campdàsens – Can Planes: 3,3 km.

Durant el recorregut de Can Amell a Campdàsens, passarem per davant de dues cases: Can Robert (A la dreta) i Can Fontanilles (A l’esquerra).

Durant el recorregut de Campdàsens a Can Planes, a més de Can Lluçà, deixarem després a la dreta, la Casa Vella.

Aquestes minses dades donen una idea de fins a quin punt està o ha estat ben poc habitada aquesta zona.

Altres:

Edificacions properes:

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació



Garraf : Veure en un mapa més gran.