Torre de Montgó – L’Escala / Alt Empordà

Valoració: 3 vots.
espereu…

F O T O S


torre-de-montgo-lescala-090509_510bis

torre-de-montgo-lescala-090509_512

torre-de-montgo-lescala-090509_521

torre-de-montgo-lescala-090509_529

torre-de-montgo-lescala-090509_546

Podria ser part d’un fossat que envoltava la fortificació (?)

I T I N E R A R I 


Situació: Dalt d’un turó anomenat Punta Montgó, a les afores de la població de L’Escala (Alt Empordà) – Girona.

Època: Segle XVI - Generalitat de Catalunya.*

Estat: Ben conservada. No és accessible lliurament. Hi ha una porta que barra el pas a l’interior. Desconeixem si és visitable. Magnífiques vistes als voltants.

Altres noms: -

Accés - Visitada el 09/05/2009:

Situada al final del carrer Passatge de Garbinell. Còmode aparcament en una placeta  a la vora mateix de la torre.

LocalitzacióN 42 06 38.9 E 03 10 26.9 - Altitud: 103 m.

Altres: De la pàgina web Pat.mapa, Enllaç trencat - Generalitat de Catalunya,ens complau extreure la següent informació (Abril 2013):

Descripció

Situada a l'est del nucli antic de la població de l'Escala, al cim de la muntanya de Montgó.

Es tracta d'una torre de planta circular, amb la base atalussada, bastida amb pedra de diverses mides desbastada i lligada amb morter de calç. 

Formada per planta baixa i dos pisos.

La torre presenta una porta a la planta baixa, tot i que la porta principal es troba al primer pis i s'hi accedeix des de l'exterior, per unes escales de ferro actuals.

Les portes també són de ferro.

A la part superior, la torre tenia quatre matacans dels que només se'n conserven restes de les mènsules de sosteniment.

Al nivell del primer pis hi ha diverses espitlleres quadrades, distribuïdes regularment en grups de tres, per armes de foc.

Pel que fa a l'interior, els nivells estan coberts amb voltes cupulars de pedra disposada concèntricament.

Del primer pis destaquen els arcs rebaixats de pedra disposats a mode de fornícula dins del mur perimetral de la torre, alguns utilitzats per facilitar la defensa de l'element a través de les espitlleres.

El pis superior és descobert.

La construcció és bastida amb pedra desbastada de diverses mides, disposada en filades més o menys regulars i lligada amb morter de calç.

Notícies històriques

Torre de defensa de la pirateria bastida l'any 1598 per ordre de Felip I d'Aragó i Castella, per intentar protegir els pescadors de l'Escala i l'Estartit.

A prop del camí que condueix a la torre, al corral d'en Lleona, es varen trobar restes d'una vila romana (segle II-III).


  • Uns metres més endavant, per sota de la torre, podem veure unes petites i pronunciades escales que permeten l'accés a un búnquer. La porta d'entrada  ha estat rebentada i s’hi pot accedir perfectament. La primera estança que trobem és una sala gran, il·luminada amb llum natural.  A més, si porteu una llanterna, podeu fer una interessant visita a la resta de l’edificació. La foscor en aquesta zona és total. Hi ha varies cambres i un llarg passadís que finalitza en una porta de sortida bloquejada. Quasi totes les parets estan degudament grafitejades.  Hi ha moltes deixalles per terra.
  • Si us interessa aquest tema, a la vora del port hi ha un bon grapat de petits búnquers  tots accessibles lliurament. (Coordenades aproximades: 42 07 08 03 09 00).

*Informació extreta de la pàgina web de la Generalitat de Catalunya.*


Edificacions properes: 

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

MAPA de situació:



Alt Empordà : Veure en un mapa més gran.

A L T R E S 


Paisatges des de la Torre de Montgó:

torre-de-montgo-lescala-090509_525

torre-de-montgo-lescala-090509_531bis

torre-de-montgo-lescala-090509_533

"Son como niños ", jugant a barques ...

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

El Búnquer:


 A sota d'aquesta andròmina, trobarem la sala principal.

torre-de-montgo-lescala-090509_528

Una informació força interessant:


"Línea Gutiérrez:

La " Línea Gutiérrez " fue construida por el ejército de Franco entre 1939 y 1953. Es una línea de fortificaciones similar a La Línea Maginot o La Línea Sigfrido, pero de peor construcción y armamento.

Cuenta con centenares de pequeños fortines y cubre 40 km entre Llançà y Maçanet de Cabrenys en lo que corresponde a la IV ° Región Militar.

A partir de Maçanet, continúa bajo el nombre de "Línea de los Pirineos" ("Línea P.") atravesándolos hasta Hendaye - Irún.

En resumen, entre 5.000 y 10.000 fortificaciones fueron construidas en los Pirineos.

El fin era proteger España contra una hipotética invasión de las fuerzas Aliadas tras la Segunda Guerra Mundial.

La Línea Gutiérrez contiene puestos de observación, búnkeres de infantería equipados con ametralladoras, búnkeres de artillería, búnkeres con morteros, búnkeres con cañones antiaéreos, grandes refugios para soldados... Esta línea sale de Maçanet de Cabrenys y pasa por Darnius, Pont de Molins, Peralada, Garriguella y Llançà.

La línea fue construida empleando soldados del ejército y prisioneros republicanos apresados durante la Guerra Civil.

Un buen ejemplo de fortificación se encuentra en la cumbre del "Montperdut" (327 m).

Aquí los presos republicanos construyeron galerías de piedra y un observatorio privilegiado desde donde se domina gran parte de la región.

A esta fortificación tan espectacular se accede tomando el camino de La Valleta (entre el km. 22 y 23 de la carretera entre Llançà y Figueres - No lejos de las ruinas del castillo de Quermançó).

Para visitar dos ejemplos también representativos de la Línea Gutiérrez, podemos acercarnos a la carretera entre Peralada y Garriguella Km 52 (alrededores de Mas Socarrat) y sobre la carretera (lado izquierdo) entre Biure (Pont de Molins) y Km 10 de Darnius.

Las Baterías de la costa

La bahía de Rosas fue ya protegida por la Ciudadela de Rosas y el "Castell de la Trinitat".

El último período de fortificación data del período posterior a La Guerra Civil española.

Con el fin de evitar una invasión aliada marítima, el ejército de Franco decidido fortificar las playas con búnkeres y colocar baterías alrededor de la bahía.

Se puede todavía ver dos fortificaciones para ametralladoras en Sant Joan de la Ciutadella de Rosas, pero estas fueron construidas por los Republicanos durante la Guerra Civil.

En el norte, la bahía fue protegida por la poderosa batería N ° 8 de Punta Falconera.

Esta batería fue provista de cuatro cañones de 15 cm Vickers/Reinosa.

A partir de 1993 los enormes cañones fueron desguazados por los chatarreros sin embargo todavía hoy podemos admirar las casamatas camufladas, los puestos de observación y la telemetría y los restos del cuartel.

Para visitarlo hay que tomar el camino de Roses a Canyelles Grosses y luego tomar el camino militar que lleva arriba hacia la batería.

Todavía se conservan baterías secundarias en "El Far" y sobre la colina del "Castell de la Trinitat".

Esta batería N ° 7 de cuatro cañones de 10 cm García Lomas puede ser visitada tomando el camino que lleva al castillo.

Encontraremos tres casamatas de cañón en línea.

La entrada del cuarto cañón se encuentra entre el camino y el mar.

Hay que pasar la puerta metálica y la galería que lleva a la posición del cañón.

La otra costa de la bahía fue protegida por cuatro enormes cañones Vickers / Reinosa de 15 cm de la batería N ° 5 situados en Punta Milà en el término municipal de L'Estartit.

Se encuentran sobre un amplio emplazamiento abierto construido en hormigón.

Para acceder es necesario tomar el GR-92 que bordea la costa entre L'Escala y L'Estartit.

Al final del camino transitable se encuentran todavía algunos emplazamientos construidos en hormigón dónde se ubicaban estas baterías secundarias.

 También existen restos de baterías secundarias en la Clota al lado del puerto deportivo de L’Escala.

Para verlas hay que tomar el camino del puerto hasta el final y luego subir la pequeña colina y continuando a pie encontraremos los cuatro búnkeres donde se situaban los cañones García Lomas de 10 cm.

Al lado de la entrada de una de las fortificaciones todavía se encuentra el revestimiento de un cañón proveniente de un crucero español de finales del siglo XIX.

También existen restos de baterías secundarias en La Clota al lado del puerto deportivo de Sobre la colina que domina Cala Montgó, en L' Escala, al lado de la Torre de Montgó encontramos también algunas fortificaciones para ametralladoras, un emplazamiento para alojar un faro sobre un bastidor móvil que debía iluminar la bahía en un eventual ataque nocturno.

Para proteger un posible desembarco sobre la Platja de la Ribera cerca de Port de la Selva se construyeron sobre el cabo "Punta de ' Arnella " una batería con cuatro cañones García Lomas de 10 cm.

Esta batería formaba una bisagra con la Línea Gutiérrez y podía dominar el mar hasta la frontera francesa.

Podemos visitar las cuatro casamatas y el puesto de observación y la telemetría tomando el camino militar en el Km 3 de la carretera de Llançà a Port de la Selva en dirección al faro de s' Arnella."

Posted by Dani Gil  |  2008 http://www.danigil.net/excursions.html  - Enllaç trencat.