Castell de Molins – Pont de Molins / Alt Empordà

Valoració: 2 vots.
espereu…

F O T O S 


castell-de-molins-090929_520

Sota aquest gegantí xiprer hi ha les restes del castell de Molins.

castell-de-molins-090929_502

castell-de-molins-090929_504

castell-de-molins-090929_507

castell-de-molins-090929_511

castell-de-molins-090929_515

castell-de-molins-090929_517

castell-de-molins-090929_521

I T I N E R A R I 


Situació: A les afores de Pont de Molins, vila i municipi de la comarca de l'Alt Empordà – (Girona).

Època: Segle XI - (Patrimoni.Gencat).

Protecció: BCIN – (Patrimoni.Gencat).

Estat: Malmès. Lliurament accessible. Restes força significatives.

Altres noms: Torre d'en Buac - (Patrimoni.Gencat).

Accés - Visitat el 29/09/2009:

L'itinerari proposat comença al carrer Figueres (N 42 18 48.13 E 02 55 44.11), cantonada amb el pont que travessa el riu Muga.  Hi ha una farmàcia (Farmaciola, diu el rètol) i una carnisseria. Prenem la carretera sense asfaltar que arrenca aquí mateix i s'enfila, pel carrer anomenat dels Forns.

(Inici del camí , carrer anomenat dels Forns - Foto extreta de GOOGLE MAPS).

Passarem pel costat d'una de les gegantines columnes que sostenen la imponent infraestructura sobre la qual circularà en un futur proper  l'AVE.

Circularem una estona per aquesta pista, coneguda com a camí natural de la Muga, fins arribar a un lloc situat a N 42 18 50.44 E 02 55 14.77, sense cap indicació, on aparcarem el cotxe, al voral esquerra de la carretera.

Ens endinsarem pel camp que tenim ara al davant nostre, en direcció a uns immensos xiprers, envoltats de terres de conreu.

Sota aquest arbres trobarem les restes del castell.

Localització: N 42 18 49 E 02 55 12 - Altitud: 48 m.

Altres: De la pàgina web de l'Ajuntament de Pont de Molins, ens complau extreure la següent informació (Octubre 2013):

" Castell que surt esmentat per primera vegada l'any 1125 (Castrum Molins), per aquesta data podem considerar-lo del segle XII o, si més no, a la segona meitat de l’XI.

Es citat en un conveni entre els comtes Ponç Hug I d’Empúries i Ramon Berenguer III de Barcelona, aleshores també comte de Besalú (des del 1111).

En aquestes reculades dates apareix un Bernad Gauzfre de Molins, que era el seu senyor o castlà. 

Aquest castell pertanyia al terme i baronia de l’important castell de Llers.

Sabem també que al segle XIV n’era senyor Guillem d’Avinyó, també dit Guillem de Molins, tenim notícia d’aquest fet els anys 1342 i 1343.

S’hi troba sobre un petit turó a la riba dreta del riu Muga, entre camps de conreu, pel seu costat nord hi passava l’antic camí de Llers al veïnat de Molins.

Es tracta d’un petit castell típic dels segles XI – XII, amb amples muralles fetes amb còdols rierencs a la part exterior i a l’interior morter de calç i sorra per unir les pedres.

El recinte és més o menys quadrat, amb estances, pati central i muralla amb merlets, també s’hi poden veure algunes espitlleres, torre de l’homenatge circular de tres pisos, petita i forta, i capella romànica dedicada a Santa Maria.

Aquesta força, que es trobava dins el terme jurisdiccional del castell de Llers, comtat de Besalú, és molt probable que s’hi veiés involucrada en els conflictes entre els comtes d’Empúries i els de Besalú al segle XII, car s’hi troba a la frontera d’ambdós comtats.

Així mateix pensem que també va ser afectat per la invasió dels croats francesos del rei Felip l’Ardit, en la seva lluita contra de Pere “el Gran”, ja que sabem que els esmentats croats pujaren per Molins en direcció a Llers, castell que van conquerir desprès nombroses escomeses.

N’és molt possible que a les guerres remences (s.XV) encara fos utilitzat, però després caigué en l’abandonament, com tants castells catalans.

Potser va servir d'habitatge un temps, alguns panys de murs semblen no anteriors al segle XVI.

Avui en dia està molt malmès, abandonat i deixat entre bardisses i arbres.

Només resta una petita part de la muralla amb un merlet, la part inferior de la capella romànica i una part de la torre de l'homenatge, coneguda popularment com “torre d’en Buac”.


  • Donem les gràcies al Sr. Josep Borràs, regidor de l'Ajuntament de Pont de Molins, que ens ha facilitat personalment, la localització d'aquesta edificació.
  • En un futur proper, tenen intenció de portar a terme els treballs que permetin l'arranjament de l'entorn d'aquest castell, a fi i efecte de poder oferir a la contemplació dels visitants, aquestes dignes restes històriques.
  • L'Ajuntament està ocupat actualment en el procés de restauració del Santuari de la Mare de Déu del Roure.

Edificacions properesDins el terme municipal de Pont de Molins, a més del castell de Molinstambé hi trobarem el castell de Montmarí i el Santuari de la Mare de Déu del RoureVeure el mapa de Google d'aquesta mateixa pàgina.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá. 

MAPA de situació:



Alt Empordà : Veure en un mapa més gran.  

A L T R E S


castell-de-molins-090929_509

Vistes del campanar de l'església de Pont de Molins des de les restes del castell de Molins.

fals-castell-de-molins-090801_508

Una vista de la gegantina estructura del pont de l'Ave, a tocar de les restes del castell. 

mare-de-deu-del-roure-pont-de-molins-090628_508

Santuari de la Mare de Déu del Roure, a dia d'avui, molt malmès.