El Casalot – Sant Mateu de Bages / Bages

Valoració: 2 vots.
espereu…

F O T O S


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vista general, entorn.

casalot-st-mateu-bages-111018_502

casalot-st-mateu-bages-111018_516

Porta d'accés a l'interior.

casalot-st-mateu-bages-111018_511bis

Interior.

casalot-st-mateu-bages-111018_503

Porta d'entrada vista des de l'interior.

casalot-st-mateu-bages-111018_514

En el text de l'itinerari comentem la precisió de l'acabat de dos angles de les parets exteriors, com es pot contemplar en aquesta fotografia ...

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

en contrast amb l'acabat de les altres parets, sobresortint d'una manera una mica "barroera", llevat que hi hagués alguna raó per això.

I T I N E R A R I 


 Situació: A Castelltallat, petit nucli del municipi de Sant Mateu de Bages (Bages) – Barcelona.

Època: Segle XIV - (Patrimoni.Gencat).

L'hem vist identificada amb aquest nom – El casalot – al Mapa de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya i l'hem “catalogada” com a “casa forta”.

Protecció: BCIN - (Patrimoni.Gencat).

Estat: Manté perfectament en peus les quatre parets i una paret interior divisòria. No té sostre. És lliurament accessible, tot i que la vegetació que l'envolta fan força dificultós l'intent d'acostar-s'hi.

Altres noms: A la pàgina web de la Generalitat de Catalunya se l'identifica com una edificació situada a Sant Mateu de Bages i anomenada El Castellot.

Accés - Visitat el 18/10/2011:

L'itinerari coincideix completament amb el recorregut que cal fer per anar al castell de Castelltallat i a l'església de Sant Miquel de Castelltallat:

Procedents de Callús ( On hi ha restes del castell de Callús) i viatjant per la carretera BV-3003 en sentit nord-oest, en direcció a Sant Mateu de Bages, sobrepassem el lloc on hi ha l'ermita de Sant Miquel de les Planes, el castell de Sant Mateu i sobrepassem també després la desviació que mena a aquest poble, continuant sempre recte per la carretera BV-3003, asfaltada tota l'estona.

En un moment donat trobem cartells que ens confirmen que anem en direcció a l'Observatori astronòmic de Castelltallat, cap a on ens dirigim.

Però abans d'arribar-hi, en un lloc sense cap identificació, situat a 41 47 55 01 38 03, hi ha una desviació a l'esquerra, que és l'entrada a un camp de conreu. Hem aparcat en aquest lloc i hem continuat el camí a peu (*).

Caminant pel voral dret del camp, hem desembocat en un altre camp i des d'aquest lloc, la torre ja és visible. (Veure mapa Google) En un curt recorregut d'uns cinc minuts, hi haurem arribat.

Localització: N 41 47 51  E 01 38 03 - Altitud: 876 m.

(*) Si ens passéssim veuríem ben aviat a la dreta de la carretera les edificacions del Mas de Can Ferre (Veure mapa Google).

Altres:

  • De la pàgina web Patrimoni.Gencat, ens complau extreure la següent informació (Març 2016):

" Descripció:

Edificació rectangular de planta i pis sense coberta i en ruïnes, del qual es conserven uns 8-10 m. d'alçada.

La seva planta mesura uns 11 x 8 m. i està construït amb pedres lligades amb morter de calç. Els blocs de pedra són petits, disposats horitzontalment, essent més grans als escaires.

L'entrada principal està orientada a sud-est i està formada per un arc de mig punt de grans dovelles.

Les finestres, de petites dimensions, estan repartides per la planta baixa i el primer pis, el qual no es conserva, igual que la taulada."


    • És curiosa la precisió  de la col·locació de les pedres de dos dels angles exteriors de les parets de la casa,  perfectament polides i alineades, mentre per altre costat, dels altres dos angles, sobresurten algunes pedres de manera força ostensible.

Altres pàgines:

Autors: Ricard Ballo i Montserrat Tañá.

Informacions complementàries de l'ITINERARI


Així es veu el Casalot, des de Castelltallat.

MAPA de situació:



Bages: Veure en un mapa més gran.